Portaveu del grup municipal del PSM d'Inca. Candidat del PSM-IniciativaVerds - Inca a les eleccions municipals de 2011. Membre de l'Executiva i del CDP del PSM-Entesa Nacionalista.

Menu:

Entrades recents

Categories

General [144]


Enllaços

General


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

PERE ROTGER HA VOTAT EN CONTRA DE LA MOCIO DEL BLOC PER INCA A FAVOR DE LA UNITAT I LA DEFENSA DE LA LLENGUA CATALANA

antonirodriguez | 26 Marš, 2010 19:03

El grup municipal del BLOC a l’Ajuntament d’Inca sotmet a la consideració del PLE la següent 

 
MOCIÓ
 

L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears estableix, al seu article 4 que “la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial”. El nostre text legal bàsic no deixa lloc a dubtes ni sobre la denominació ni sobre la unitat de la nostra llengua. Aquest ha estat el punt de partida d’una política lingüística de normalització que ha permès avanços en l’ús dels català a diferents àmbits i que encara té moltes passes a fer per endavant.

Malgrat el consens polític que, entorn d’aquesta qüestió, ha presidit la nostra vida política al llarg de tota l’etapa autonòmica, no han deixat d’alçar-se veus que qüestionen la unitat de la llengua catalana. En contra del criteri unànime de tota la comunitat científica, hi ha veus que insisteixen a qüestionar que la llengua que es parla a les Illes Balears sigui el català.

La defensa de totes les varietats amb què es parla el català a les Illes Balears no es pot contraposar a la de la unitat de la llengua. Al contrari, la vitalitat de totes les modalitats resultarà beneficiada de la vitalitat de la llengua en el seu conjunt. Una llengua viva i forta és una llengua en què tots els registres, des dels més informals als més formals, tenen el seu lloc.

El fet de pertànyer a un domini lingüístic que també inclou altres territoris (Principat de Catalunya, País Valencià, i d’altres a Aragó, França i Itàlia) mereix un reconeixement institucional, necessari per a la vitalitat de la llengua i l’avanç en la seva utilització. Enfront de les veus que qüestionen els fets incontrovertibles de la unitat i la denominació de la llengua catalana, resulta del tot convenient que les institucions refermin, davant la ciutadania, aquesta unitat i aquesta denominació.

 

Per tot això, el Ple adopta els següents 

ACORDS

1. L'Ajuntament d'Inca referma que la llengua pròpia de les Illes Balears és el català.

 

2. L'Ajuntament d'Inca referma que la vitalitat i unitat de la llengua és la condició necessària per a l’adequada preservació de totes les seves varietats i registres.

 

3. L'Ajuntament d'Inca insta totes les institucions de les Illes Balears a fer de la unitat de la llengua catalana el punt de partida inqüestionable de la política lingüística. 

 

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El BLOC considera inacceptable que Rotger vulgui aplicar a Inca la polÝtica de substituciˇ lingŘÝstica de Carlos Delgado

antonirodriguez | 23 Marš, 2010 17:15

El BLOC per Inca considera inacceptable el canvi sobtat en la política lingüística que ha dut a terme fins ara l'Ajuntament d'Inca. En aquest sentit, Antoni Rodríguez, portaveu del Bloc a l'Ajuntament d'Inca posa de manifest que "és cert que no hi ha hagut un excessiu interès per part de l'equip de Pere Rotger en promocionar l'ús social de la llengua catalana, però hi ha hagut algunes iniciatives interessants i, pel que fa a les qüestions formals, s'ha aplicat fins ara uns criteris lingüístics acceptables. Ara, de sobte, Pere Rotger ha canviat aquests criteris i s'alinea amb les tesis retrògrades que promou el batle de Calvià, Carlos Delgado".

El portaveu del Bloc ha fet aquestes manifestacions després que els representants del Partit Popular aprovassin a la passada Comissió Municipal de Cultura un canvi de criteri lingüístic en les comunicacions de les properes Jornades d'Estudi Local d'Inca.

Sobre aquesta qüestió, el regidor nacionalista explica que "des de la seva creació fins ara, les comunicacions de les Jornades d'Estudi s'han demanat en llengua catalana i no hi ha hagut cap problema al respecte". A més, el portaveu del Bloc afegeix "si s'ha fet així fins ara no és per caprici, ha estat senzillament per fomentar l'ús de la llengua pròpia de les Illes Balears, que és ben necessari i un deure de les administracions públiques. Tots els governs municipals ho han entès així, fins i tot els governs del Partit Popular.

Ara, a les acaballes del seu mandat, Pere Rotger canvia la seva política lingüística per redimir-se davant els presumptes perdedors del darrer congrés dels populars". Així mateix, Antoni Rodríguez manifesta que "em sap molt de greu que la política lingüística i cultural de l'Ajuntament d'Inca es decideixi a despatxos que res tenen a veure amb aquesta àrea ni amb els òrgans competents, com ara el Consell Municipal de Cultura".

En aquest sentit, el regidor del Bloc per Inca recorda que "després que els grups polítics arribassin per unanimitat a un acord d’enclavar el monument a la memòria històrica en un indret determinat, des de l'àrea d'urbanisme unilateralment i sense cap explicació va decidir una ubicació diferent. Ara pareix que la política lingüística del municipi d'Inca la dicta el batle de Calvià. En qualsevol cas,  és evident que l'àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Inca no té cap pes polític".

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent