Portaveu del grup municipal del PSM d'Inca. Candidat del PSM-IniciativaVerds - Inca a les eleccions municipals de 2011. Membre de l'Executiva i del CDP del PSM-Entesa Nacionalista.

Menu:

Entrades recents

Categories

General [144]


Enllaços

General


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

MEMORIAL ANTONI MATEU, 75 ANIVERSARI

antonirodriguez | 24 Febrer, 2012 22:39

La matinada del 24 de febrer de 1937, Antoni Mateu (batle d'Inca), Emili Darder (batle de Palma), Antoni Maria Ques (polític i empresari) i Alexandre Jaume (diputat i regidor de Palma) varen ser afusellats al cementeri de Palma pels militars feixistes. 

Aquests afusellaments varen ésser concebuts pels colpistes com a un càstig exemplar contra el republicanisme mallorquí i va representar la decapitació de l'avantguarda intel·lectual i ideològica del país.

75 anys després som aquí per presentar els nostres respectes a una gent que va morir o va ser perseguida per creure i practicar uns valors. Els valors de la democràcia, de la república, del progrés del poble i de la llibertat.

75 anys dignomínia, de voler-nos amagar la realitat d’uns crims execrables. 75 anys de voler amagar  els culpables. De voler fer creure que el que va passar era el que havia de passar i nosaltres, 75 anys després, encara esperam justícia. Volem saber. Volem saber on són aquells que treien de casa per a dur-los a can Mir i d’allà desapareixien qualsevol nit rere la paret d’un cementeri o apareixien a la cuneta de qualsevol camí.

Clamem justícia! I l’extrema dreta l’altre dia vindicava a les Corts un Nuremberg per al País Basc quan ells no han estat capaços durant 75 anys d’admetre aquests crims. Clamem justícia i un judici just i saber on són els desapareguts. És tan difícil?

I tot perquè hi ha hagut institucions polítiques que durant tots aquests anys no han volgut fer els seus deures.

El passat 23 de febrer de 2010 l’ajuntament d’Inca, on ja fa anys que hem aconseguit anar tots endavant i en el mateix sentit, va aprovar una moció per unanimitat per tal de sol·licitar a l’Estat Espanyol que adoptés les mesures necessàries per declarar nul·les de ple dret les sentències il·legítimes dels tribunals repressius de Franco, així com la nul·litat del consell de guerra contra Antoni Mateu, Emili Darder, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques. A dia d’avui hem hagut de tornar aprovar aquesta mateixa moció perquè qui havia de fer la seva feina no l’ha feta.  Vagi per davant el nostre particular agraïment a la resta de partits per a sumar-se a aquesta petició.

El 24 de febrer ha esdevingut una data especial per al record d'aquests màrtirs que foren assassinats per defensar la democràcia, la llibertat i l'estat de dret, i també per a la reivindicació dels més de 3.000 morts i desapareguts durant la repressió franquista.

I a Inca ja fa una sèrie d'anys que l'agrupació del PSM, i enguany també s'hi ha afegit la gent d'IniviativaVerds,  venim organitzant el “MEMORIAL ANTONI MATEU”, amb una sèrie d’actes amb els quals volem recordar i retre un més que merescut homenatge a totes aquelles persones que perderen la vida o foren perseguides per defensar els ideals de democràcia i un model de societat lliure, de la qual ens volen sentir dignes hereus.

Enguany, en aquest 75 aniversari, ens hem volgut tornar reunir vora aquest monument “Silenci”de l’artista inquer Antoni Garreta, erigit en memòria de les víctimes de la intolerància per unes raons molt simples, pel seu simbolisme i com a  homenatge del poble d'Inca als defensors de la democràcia, davant l'esperança d'un nou dia. I perquè hem volgut fer d'aquest acte un acte de carrer convidant als altres representants polítics de la nostra ciutat a compartir aquest moment, perquè volíem omplir amb la nostra veu aquesta plaça i rompre el silenci. Que la nostra presència sigui la veu de tots aquells que hagueren de guardar un silenci forçós perquè els botxins els varen arrabassat la vida, les propietats, la paraula i l'esperança.

75 anys després tornem recordar a Antoni Mateu i als inquers que foren assassinats impunement com el germà d'Antoni Mateu, Bernat Mateu Ferrer. Els germans Antoni, Emili i Josep Sancho Forges i els també desapareguts, Ramón Rodríguez Quiroga y Antonio Rubio Aragón. Als qui foren assassinats en una treta de can Mir, com el socialista Andreu París Martorell i els membres de la CNT i La Justícia Adolfo Quesada Ripoll, Antoni Bestard, Antoni Fe, Miquel Maimó i Rafel Llompart. O aquells que foren afusellats al cementeri d'Inca, com Llorenç Beltrán, Gabriel Buades Pons i el mancorí Jordi Sampol Riera. O el soldat Rafael Fiol Seguí, afusellat a Illetes. A tots ells, a totes les persones que foren assassinades o represaliades per defensar la democràcia i la llibertat, els retem avui homenatge i exigim que se repari el dolor causat. D'altra manera, no podem dir amb plenitud que som una societat orgullosament democràtica.Per acabar, volem manifestar que és necessari investigar els crims del franquisme per completar la transició a la democràcia amb una adequada aplicació dels principis, internacionalment reconeguts, de veritat, justícia i reparació. I deixar clar que, com a demòcrates, rebutjam fermament als intents d’impedir i criminalitzar les investigacions dels crims de la guerra civil espanyola i de la dictadura franquista. Reclamam memòria i honor per als defensors de la democràcia.

Visca Mallorca i visca Inca!Visca la democràcia i la llibertat!

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari