Portaveu del grup municipal del PSM d'Inca. Candidat del PSM-IniciativaVerds - Inca a les eleccions municipals de 2011. Membre de l'Executiva i del CDP del PSM-Entesa Nacionalista.

Menu:

Entrades recents

Categories

General [144]


Enllaços

General


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

AMINAUTOU HAIDAR

antonirodriguez | 17 Desembre, 2009 17:41

AVUI MATI EL GRUP MUNICIPAL DEL BLOC PER INCA HA PRESENTAT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ LA MOCIÓ QUE DURÀ AL PROPER PLENARI DE L'AJUNTMAENTD'INCA PER A LA SEVA APROVACIÓ DONANT SUPORT A L'ACTIVISTA AMINAUTOU HAIDAR. TAMBÉ HI EREN PRESENTS MEBRES DE LA PLATAFORMA MALLORQUINA DE SUPORT AL POBLE SAHARAUI. PER SI US INTERESSA, AQUÍ TENIU EL TEX QUE DEFENSAREM DIMECRES QUE VE. 

El grup municipal del BLOC PER iNCA (PSM-Alternativa) a l’Ajuntament d’Inca sotmet a la consideració del PLE la següent  

MOCIÓ

Aminatou Haidar, presidenta del Col·lectiu de Defensors Sahrauís dels Drets Humans, va ser interceptada per agents de seguretat marroquins a la seva arribada a l'aeroport d'El Aaiún el 13 de novembre de 2009 després d'haver passat un mes de viatge a l'estranger, durant el qual va rebre un prestigiós premi de drets humans als Estats Units.

Els agents es van fixar de forma especial en què a la targeta de desembarcament estigués indicat que el seu domicili està al Sàhara Occidental en lloc del "Sàhara marroquí".

Els agents es van endur a Aminatou Haidar apart i aquesta va ser interrogada per un grup d'uns 15 agents de la policia judicial i agents de seguretat en presència del Procurador General de la Corona d'El Aaiún. Li van preguntar sobre les seves creences polítiques i activitats en el camp dels drets humans. Unes hores més tard, mentre es trobava encara retinguda a l'aeroport, la van obligar a enfrontar-se a un parent i a altres persones sahrauís que van intentar dissuadir-la perquè deixés de lluitar per la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental, cosa que ella va refusar fer, després del que se li va demanar que firmés una declaració policial i se li va confiscar el passaport i altres documents d'identificació, emesos per les autoritats marroquines.

El matí següent, els agents li van dir que la posarien en llibertat si reconeixia públicament la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental. Aminatou Haidar es va negar a fer-ho i hores més tard agents de seguretat la van pujar a un vol amb destí a Lanzarote, a les Illes Canàries, i la van expulsar del Sàhara Occidental.

Aminatou Haidar no ha sortit de l'aeroport des que va arribar a Lanzarote i porta des d'aleshores sol·licitant que se li permeti tornar a El Aaiún; el dia 15 de novembre va iniciar una vaga de fam com a forma de protesta per la seva expulsió forçosa. A la nit dorm en una ambulància proporcionada per Creu Roja i s'incrementen els motius de preocupació per la seva salut; donat que pateix anèmia i té una úlcera.

L'expulsió d'Aminatou Haidar, que va rebre el premi Robert F. Kennedy de Drets Humans el 2008, és l'última d'una sèrie de mesures adoptades per les autoritats marroquines contra els defensors sahrauís dels drets humans i les persones que lluiten per la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental.

Per tot això, el Ple adopta els següents ACORDS

1.- L’Ajuntament d’Inca insta al Govern espanyol a restituir la legalitat i facilitar la sortida immediata del país de Aminatou Haidar.

2.- L’Ajuntament d’Inca lamenta la forma de procedir de les autoritats espanyoles en aquest cas a causa de la situació en la qual es manté a l'activista sahraui, expulsada de El Aaiún (Sahara Occidental) per les autoritats del Marroc sense cap tipus de resolució judicial, romanent a l’Estat espanyol contra la seva voluntat.

3.- L’Ajuntament d’Inca condemna enèrgicament la conducta del Govern marroquí contra la respectada activista pels drets del poble sahrauí, que se suma a les recents detencions de set activistes el passat mes d'octubre i suposa una escalada de la política repressiva del Marroc sobre els activistes sahrauís.

4.- L’Ajuntament d’Inca insta al Govern espanyol a reclamar al Marroc el compliment de les resolucions de l'ONU respecte al dret d'autodeterminació del Sàhara Occidental.

5.- L’Ajuntament d’Inca expressa la seva solidaritat amb el poble sahrauí en la seva lluita per l'exercici del dret d'autodeterminació per a finalitzar amb el procés de descolonització i acabar amb l'ocupació marroquina.

Categoria: General. Comentaris: (2). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

  1. 1. Jaume  |  18-12-2009 a les 07:29

    Enhorabona per la iniciativa, Toni! Tant de bo aquesta hist˛ria tan fosca tinguÚs un final distint al que resulta mÚs previsible.

    Endavant!

  2. 2. Antoni  |  18-12-2009 a les 16:19

    Per sort sembla que tot ha pres un gir diferent i Aminatou torna a ser a casa.

Publica el teu comentari